Onlinekirjakaupat kasvattavat suosiotaan

Ihmisten lukeminen on yleisesti vähentynyt ja paperikirjojen kulutus on jatkuvassa laskussa. Tästä huolimatta lukeminen on kuitenkin edelleen suosittu harrastus ja monet paperikirjat ovat siirtyneet digitaaliseen muotoon jolloin ne ovat luettavissa erilaisilta lukulaitteilta, kuten tableteilta. Tämän lisäksi myös äänikirjojen kulutus on lisääntynyt merkittävästi, ja ne sopivat erityisen hyvin kiireisten ihmisten arkeen, sillä kirjojen kuuntelun voi yhdistää esimerkiksi lenkkeilyyn.

Erilaiset onlinekirjakaupat

Monien muiden kauppojen tapaan, myös kirjakauppojen ala on murroksessa. Kaupankäynti siirtyy yhä enemmän internettiin ja moni tekeekin nykyään kirjaostoksensa onlinekaupoissa. Onlinekaupat vaihtelevat tarjonnaltaan runsaasti. Muutamat niistä ovat jättimäisiä kansainvälisiä yrityksiä, jotka tarjoavat kirjojen lisäksi myös runsaasti kaikkea muuta vaihdellen kodinkoneista erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin.

Osa onlinekirjakaupoista taas on keskittynyt pelkästään kirjallisuuden myyntiin joko fyysisinä paperikirjoina, digitaalisessa muodossa, äänikirjoina tai kaikkina näistä. Kirjakaupat voivat vaihdella myös siinä, minkä tyyppistä kirjallisuutta ne tarjoavat. Osa kirjakaupoista on keskittynyt tarjoamaan puhtaasti oppikirjoja joko lukioon tai yliopistoon, kun taas osa haluaa tarjota kaunokirjallisuutta. Suurin osa onlinekirjakaupoista tarjoaa kuitenkin molempia kirjallisuustyyppejä ja lisäksi paljon muutakin.

Kirjojen ostaminen onlinekirjakaupasta

Ostaessaan kirjoja onlinekirjakaupoista, tulee kuluttajan ensin valita itselleen sopiva kauppa. Samoja kirjoja voi olla myynnissä useassa eri kaupassa, joten ei kannata välttämättä hyväksyä ensimmäistä vastaantulevaa tarjousta. Saman teoksen voi saada myös edullisemmin toisesta kaupasta.

Kirjaostoksia tehdessä kannattaa myös miettiä esimerkiksi toimitusmaksut ja ostoksen kokonaiskustannukset. Kirjan myyntihinta saattaa olla edullisempi, jos sen ostaa esimerkiksi ulkomaisesta kaupasta, mutta toisaalta sen toimitukseen saattaa tulla lisänä runsaasti muita kuluja, jotka eivät krijan myyntihinnassa näy ennen loppuhinnoittelua. Lisäksi, mikäli ulkomaisesta onlinekirjakaupasta tilaa kirjan, kestää toimitus todennäköisesti hieman pidempään kuin Suomesta toimittaessa.

Toisaalta moni suomenkielinenkin kirjakauppa saattaa operoida ulkomailta käsin halvempien kustannusten vuoksi, joten toimitusaika kannattaa aina tarkastaa ostoksen teon yhteydessä. Mikäli kyseessä on harvinaisempi kirja, ei sitä välttämättä ole edes saatavilla kuin tietyssä kirjakaupassa, mikä luonnollisesti kaventaa hintakilpailun mahdollisuuksia. Moni kirjakauppa myöntää myös kanta-asiakkailleen erilaisia alennuskoodeja ja etuja, joten kirjaostosten keskittäminen yhteen onlinekirjakauppaan voi olla edullisempaa, vaikka yksittäiset hinnat olisivatkin hieman korkeampia.